Extra verhalen

Drie doden na de Elfstedentocht van 1942

Op 22 januari 1942 was er een Elfstedentocht, de enige keer dat er in drie opeenvolgende winters één werd gereden. In de nasleep stierven drie deelnemers.

Tijdens de Elfstedentocht van 1942 hadden de rijders veel last van de extreme kou die dag. Opvallend is dat de problemen bij de wedstrijdrijders het grootste waren, omdat die meer risico’s namen om zo snel mogelijk binnen te komen.

Maar liefst één op de zeven deelnemers kreeg problemen als bevroren ledematen, kneuzingen en verwondingen. De Tuinzaal in het Leeuwarder Diaconessenziekenhuis stroomde vol met slachtoffers, waarbij de nodige amputaties werden verricht. De betreffende zaal kreeg daarom al snel de lugubere bijnaam De Tenenzaal.

Drie deelnemers zijn als gevolg van deze Elfstedentocht zelfs overleden: Broer Hofman (36), Johannes Cornelis Kalma (30) en Douke Stellingwerf (27). Dit drietal stierf niet op de dag zelf, maar daarna als gevolg van een tetanusinfectie door bevroren tenen. Het waren allemaal getrainde rijders, merkte De Leeuwarder Courant later op.

Eén van deze drie rijders had in de Meidagen van 1940 gevochten tijdens de verdediging van zijn vaderland en kwam daar toen ongeschonden uit. ‘Dat nu deze sportgebeurtenis zoo tragisch voor hen moest eindigen, stemt wel tot nadenken,’ aldus Het Dagblad van het Noorden.