Extra verhalen

Prins Willem-Alexander wil lid worden van de Elfstedenvereniging

Op 26 februari 1986 reed prins Willem-Alexander de Elfstedentocht. Een half jaar later werd hij pas lid van de Elfstedenvereniging.

De kroonprins reed mee, alhoewel hij geen lid was van de Elfstedenvereniging. Uit een reconstructie van Gosse Blom voor de nieuwsbrief van het Schaatsmuseum in Hindeloopen bleek dat de Commissaris van de Koningin in Friesland een dag vóór de tocht het verzoek om deelname had ingediend. Dat gebeurde in een telefoongesprek met bestuurslid George Schweigmann, die ook hoorde dat er per ommegaande een besluit moest worden genomen, omdat de prins zijn schaatsen al aan het slijpen was. Ruggespraak met voorzitter Jan Sipkema mislukte, omdat die toen net vanuit een helikopter het parcours verkende.

De secretaris en penningmeester van het bestuur namen daarop het besluit om de kroonprins op naam van W.A. van Buuren startkaart nummer 1 te geven. Sipkema zou later op de hoogte worden gesteld, maar in de drukte van het moment werd dat vergeten. Zo wist de Elfstedenvoorzitter niet dat de kroonprins ook op het ijs stond, met startnummer 1 nog wel. Hij was daarom compleet overvallen toen journalisten hem hierover vragen stelden.

De prins haalde de finish, waar hij door koningin Beatrix en prins Claus werd opgewacht. Sipkema organiseerde nog even een evaluatiemomentje met Schweigmann, waarna de vrede werd getekend.

Op 9 september 1986 – ruim een half jaar ná de tocht – stuurde F.W. Kist als Algemeen Secretaris van de Koningin het officiële verzoek aan de Vereniging De Friesche Elf Steden het verzoek om lidmaatschap voor de prins. Sipkema werd toen wél ingelicht.