Extra verhalen

Straatnamen over de Elfstedentocht

Sint Jansklooster overweegt een plein te vernoemen naar Evert van Benthem. Er bestaan al meer straatnamen die verwijzen naar de Elfstedentocht, maar dat zijn er niet zo heel veel.

Er zijn niet zo heel veel plekken in Friesland waar een straatnaam verwijst naar de Elfstedentocht. Ik sprak erover met René Dings van de website Over Straatnamen. In Franeker is een Alvestêdewyk, waarvan de namen verwijzen naar de Elfstedenroute. De hoofdweg heet Stimpelpost. Begin deze eeuw werd in Leeuwarden ook de mogelijkheid onderzocht voor zo’n wijk. ‘Uiteindelijk is toch in overleg met de projectontwikkelaar de keuze gevallen op het thema Historisch gebiedsgebonden namen uit de periode 1500-1600′, zo weet het Historisch Centrum Leeuwarden.

In Aldtsjerk is het Jeen van den Bergplein, naar de Elfstedenwinnaar van 1954. Precies die plek reed deze schaatser in 1963 met zijn hoofd tegen de onderkant van de ijzeren brug.

Er is nog een Elfstedenplantsoen in het Utrechtse Baambrugge, in de nabijheid van straten als Doorloper, IJsbaan en Toertocht. In Rotterdam ligt de Elfstedenstraat, tussen de Wielrenstraat en de Sportsingel.

In Amsterdam is Willem Augustin vernoemd, die van 1941 tot en met 1997 alle Elfstedentochten heeft gereden. Vlakbij heeft ook Janna van der Weg een eigen straat, in 1917 de eerste vrouw die de Elfstedentocht voltooide.

Tweevoudig Elfstedenwinnaar Coen de Koning heeft een laan in Den Haag en Edam. Cor Jongert, in 1940 onderdeel van het Pact van Dokkum, is ook in Edam vereeuwigd.

Pim Mulier, de grondlegger van de Elfstedentocht, is op verschillende plaatsen vernoemd, maar dan wel voor zijn werk voor de sport in het algemeen. In zijn geboorteplaats Witmarsum is er een Mulierlaan, net als in Heerenveen. Sneek en Franeker hebben een Pim Mulierstraat en Stiens een Pim Mulierwei. Op nog minstens tien andere plekken is de sportpionier in het straatbeeld vastgelegd.